Rechten & Plichten 9

Smartphones en privacy |

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Logisch, want het zijn nu eenmaal enorm handige apparaten. Waar mensen echter niet bij stilstaan is hoeveel van hun privéleven ze door middel van hun smartphone altijd bij zich dragen. Vergelijk de inhoud van je smartphone maar eens met je huis: grote kans dat je op je smartphone meer persoonlijke foto’s, video’s, bankgegevens, berichten en notities bewaart dan in je huis. De inbreuk op je privacy bij het doorzoeken van je smartphone kan je in sommige gevallen dan ook vergelijken met het doorzoeken van je woning.

Toch zijn er véél meer mensen die desgevraagd klakkeloos de code van hun smartphone geven, dan mensen die zomaar de sleutel van hun huis geven. Als strafrechtadvocaten moeten wij regelmatig mensen waarschuwen niet zomaar de code van hun smartphone te geven. Dat geldt niet alleen voor verdachten maar soms ook voor getuigen. Voor de inbeslagname van je smartphone is namelijk niet vereist dat de bezitter ook daadwerkelijk verdachte is. De smartphone moet simpelweg kunnen dienen om de waarheid aan de dag te brengen.

Maar het wordt enger. Bij een telefoon met gezichtsherkenning of een vingerafdrukscanner zou een officier van justitie technisch gezien in het belang van het onderzoek kunnen bevelen dat een verdachte wordt gedwongen zijn vinger op de telefoon te leggen of in de camera voor gezichtsherkenning te kijken. Daarmee is een kijkje in de persoonlijke wereld van iedere smartphonebezitter dichterbij dan je zou (moeten) willen.

Hoewel jij natuurlijk niets te verbergen hebt, doe je er dan ook goed aan om (1) geen vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning te gebruiken om je smartphone te ontgrendelen, (2) altijd in te stellen dat ook je geheugenkaartje gecodeerd is en (3) het ontgrendelpatroon of de pincode van je smartphone niet aan jan en alleman af te geven.

Volgende maand een item over de vraag waaróm je toch wel wat te verbergen hebt terwijl jij niets te verbergen hebt.

#jehebtwelwatteverbergen
#givemebackmyprivacy
#hilhorstadvocaten